petak, listopada 16, 2009

Forgiving Fittonia - osnove brige za fitonije

Upravo sam nabasala na prekrasan članak s osnovnim savjetima za brigu o fitonijama u kući. Čitavog ga možete pročitati na ovoj adresi, a za Southern Living ga je napisala Ellen Riley.

Ukratko, ovo je prvi (ako ne računamo knjigu Sve u cvijeću) kvazi službeni zapis s ispravnim savjetima za brigu o fitonijama koji sam ikada vidjela. Uglavnom se takve stvari svode na uzajamno prepisivanje starih zabluda o tome da fitonijama treba mnogo (i previše) vlage (i vode). Je li problem u tome da su ti savjeti pisani za starije varijetete, odnosno klasične zelene minijature (tipa Nana ili kako je već hoćete nazvati) i prirodi bliže velike fitonije, a ne za današnju otpornu malu slatku gamad? Vrijeme će pokazati.

Ellen Riley na simpatičan, neposredan način (primjećujući da fitonije, za razliku od ljudi, opraštaju ako ih zaboravite na dan-dva) iznosi sljedeće jednostavne istine o njezi fitonija:

  • u praksi, u umjerenim uvjetima treba je zalijevati oko svakih pet dana (ja bih rekla ipak možda 3-4, ali sve ovisi o specifičnoj lokaciji);
  • fitonija voli svjetlo (a ne sjenu/polusjenu prašuma iz kojih je, kažu, potekla) - iako, nikad direktno sunce;
  • ukoliko je zaboravite zaliti par dana, klonut će, ali u većini slučajeva oporavlja se dan nakon zakašnjelog zalijevanja i veselo nastavlja dalje;
  • zimi (pogotovo ukoliko koegzistira u sobi s centralnim grijanjem) bi joj trebalo nešto više vlage, npr. od raspršivača za maglu (a ne svaki dan preko godine, kako sam ja radila dok mi se skokuni nisu... no da).
Dodala bih da je ta sposobnost oporavka jedna od stvari koje sam i sama primijetila još pred par godina, ali nisam je nikad osvijestila dosad. Autorica članka također navodi da se fitonije dobro uzgajaju pod umjetnom rasvjetom (ali napominje da se u tom slučaju svjetlo mora držati upaljenim najmanje 6 sati na dan). S obzirom da sam i sama počela razmišljati o toj varijanti upravo jutros (kad sam kupila još dvije nove, za 12 kuna skupa!), za očekivati je da ću dati sve od sebe da istražim tu mogućnost u skorijoj budućnosti. Naime, više stvarno nemam mjesta na prozoru.

3 komentara:

  1. je li ima ovdje još koga?surfajući za fitonijama, nađoh se i ovdje. inače, jako volim cvijeće, a odnedavno sam i vlasnica jedne cvjećarnice, u kojoj, dakako, imam i nekolike male fitonije. nedavno sam jednu i rasadila, čak mi se dobro i drže. koliko sam mogla raspoznati, mislim da se kod mene nalaze fittonie josan. no, čim budem u nabavci, na popisu su i ostali varijeteti, mada sumnjam u ponudu, jer kod nas je (hercegovina) dosat mala i jednolična ponuda svega pa i cvijeća. pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam baš jučer kupila fittoniu ne znajući ništa o njoj.. i sad tragam za savjetima..
    moj prozor je na suncanoj strani i zanima me mogu li je tamo držati ili je to previše sunca za nju?
    hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nije toliko problem ako je na sunčanoj strani, no ipak je ne bi trebala držati direktno na suncu, pogotovo ne u proljeće/ljeto, da se ne bi spržila.;) Fitonije su inače poznate po tome da dobro podnose sjenu, a izravno sunce općenito nije dobro za sobno bilje.


    I da, još ima nekog tu, ali zbog drugih obaveza i sličnog ne uspijevam održavati blog. Ni Hrvatskoj nije puno bolja ponuda, ali često me iznenade nove pošiljke fitonija po Konzumima i sličnim većim dućanima.:) Hvala na pozdravu.;)

    OdgovoriIzbriši