subota, svibnja 30, 2009

Identifikacija (2): Crvene fitonije

Ovaj je post dio serijala Identifikacija. Na njega ste mogli doći ako ste identificirali vašu fitoniju kao varijetet s tamnoružičastim/crvenim listovima.

Određivanje varijeteta kod crvenih varijanti je otežano jednom vrlo jednostavnom činjenicom - kako znati što je ružičasto, a što crveno? Stvar je u tome što "crveno" najčešće predstavlja samo jako tamnu nijansu ružičaste, ne nužno stvarno crvenu. Također, u komercijalnim klasifikacijama pod crvene fitonije se najčešće svrstavaju fitonije koje imaju crvene/crvenkaste žile, a ne samo lišće. Tako da je uvijek uputno pregledati više kategorija, pogotovo ako niste posve sigurni je li vaša fitonija možda ružičasta. Ali i ako jeste, jer mogli biste se iznenaditi.

Ovdje sam ipak, čisto radi olakšanje identifikacije, odabrala zdravorazumski pristup - ako na listovima prevladava crveno, fitonija je svrstana u crvene. Za komercijalnu klasifikaciju, ukoliko vas zanima (a ako ste poput mene, zanimat će vas) pogledajte neki od sajtova s popisa na blogu.

PITANJE 2(red): KOLIKO SU VELIKI LISTOVI VAŠE FITONIJE?

PREKO 4 CM PO DUŽINI:
U slučaju da vaša crvena fitonija spada ovamo, imate dvije mogućnosti:

Fittonia "Diamond" - listovi su ovalni, sa špicem na vrhu, a mreža tamnoružičastih žila je tako gusta da na rubovima listovi postaju potpuno ružičasti.

Fittonia "Josan" - vrlo slična fitoniji "Diamond", no žile su mnogo rjeđe i na listovima ima više tamnozelenih otočića među žilama. No neki listovi ipak mogu biti sličniji "Diamondu", tako da gledajte vrlo pažljivo, doslovno uspoređujući vašu fitoniju s dostupnim slikama.


DO 4 CM PO DUŽINI (stariji listovi, pri dnu biljke, mogu biti veći):

PITANJE 3(red): Jesu li listovi izrazito izduženi?
Ukoliko je odgovor potvrdan, najvjerojatnije imate već mnogo puta spominjanu Fittoniu "Forest Flame". Prilikom određivanja Forest Flame varijeteta, uputno je pogledati i slike varijeteta Pink Forest Flame, ali i Revolution, obje ružičaste, jer se jako lako zeznuti.

Ukoliko je odgovor negativan, preostaju vam dvije opcije:

Fittonia "Red Star" - jedna od najčešćih koje se prodaju kod nas (zajedno s imenjakom White Star), Red Star ima okruglaste, dosta široke, ali šiljkom završene listove s izraženim zelenim valovitim marginama. Njene tamnoružičaste žile spajaju se po rubovima listova, a tamno zeleni otočići jako su raštrkani međusobno.

Fittonia "Tiger" - Na prvi pogled vrlo slična varijetetu Red Star, Fittonia "Tiger" razlikuje se od njega po tome što, zapravo, ima dvije vrste listova - jedni su potpuno ružičasti i naboranih margina, poput onih u Forest Flamea, a drugi su ravniji i imaju više zelenog u sebi, do te mjere da su njihove tamnoružičaste žile ponegdje odvojene na klasični način, poput klišeiziranog lista na dječjem crtežu. Da nema tih tamnijih, zelenijih listova, vjerojatno bi se lako mogla zamijeniti s Forest Flameom, iako su listovi, kao i kod Red Stara, nešto širi.

Nema komentara:

Objavi komentar