četvrtak, svibnja 21, 2009

Schoenmakers Tropische Potcultures

Odličan sajt za pregled varijeteta fitonije je Inspired by Fittonia, službena stranica nizozemske obiteljske tvrtke koja se bavi uzgojem fitonija na veliko. Nažalost, ne prodaju biljke pojedinačnim kupcima, ali ako je vjerovati njihovoj propagandi, naše su biljčice ionako potekle iz njihovih staklenika. :)

Od osamdesetih naovamo četrdesetak novih varijeteta ove inače tropske biljke razvijeno je u rasadnicima, a veći broj njih može se nabaviti i kod nas. Naravno, gotovo nikada propisno imenovan. Ukoliko se ulovite posla da prepoznate svoju fitoniju kao pripadnika određenog varijeteta, ili vas samo zanima njihova raznolikost, na stranicama tvrtke Schoenmakers možete pregledati ponuđene varijetete, raspoređene po veličini lista, boji žila i boji lista. Iako je navigacija galerijom ponešto nespretna, malo strpljenja se isplati, a svaki varijetet predstavljen je dvjema fotografijama.

Sajt također nudi prijedloge za aranžiranje fitonija u lončićima u vašem domu ili na radnom mjestu. I da nude samo te fotografije, vrijedilo bi ih posjetiti. :) Nepregledne šume niskih grmića fitonije da i ne spominjem.

Fittonia Skeleton

Nema komentara:

Objavi komentar